Patru concluzii după Serbia – România 26-32. Cum putem maximiza potențialul lui Neagu, ce înseamnă revenirea Oanei Manea și cum au arătat fetele că doresc să-l impresioneze pe Tomas Ryde

Patru concluzii după Serbia - România 26-32. Cum putem maximiza potențialul lui Neagu, ce înseamnă revenirea Oanei Manea și cum au arătat fetele că doresc să-l impresioneze pe Tomas Ryde
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a învins Serbia cu 32-26 și e ca și calificată la Mondialul de handbal feminin din Danemarca. Echipa lui Ryde a jucat excelent pe alocuri, s-a relaxat pe final și, în afara accidentării Paulei Ungureanu, a avut un joc aproape perfect pentru timpul scurt pe care suedezul l-a avut pe banca tehnică a echipei

  • Returul barajului e sâmbătă, 13 iunie, de la ora 17:00, la Cluj

Cu o victorie la șase goluri diferență în turul barajului pentru calificarea la Mondialul din Danemarca, naționala lui Tomas Ryde și-a acontat deja biletele la turneul final, păstrând tradiția unui procentaj de 100% la participarea la Mondiale. Chiar dacă după tragerea la sorți din decembrie anul trecut, România putea spune că a dat de un adversar extrem de incomod, scenariul a fost unul perfect pentru Neagu&co. Cele mai valoroase patru jucătoare ale Serbiei – Lekic, Damnjanovic, Cvijic și Tomasevic – au refuzat convocările, din cauza unui conflict cu antrenorul Sasa Boskovic. Însă chiar și cu ele în teren, Serbia ar fi avut mari probleme în a câștiga meciul. Tricolorele au evoluat excelent pe alocuri, cu poftă de joc, dorință de victorie, ritm mai bun în atacurile poziționale și câteva modificări drastice față de Europeanul din decembrie trecut, jucat la Debrecen. Victoria cu 32-26, e drept, în fața unei naționale din al doilea eșalon valoric, aduce speranță și pare momentul zero al unei echipe care își poate atinge potențialul.

  • Avem o Neagu. Ce facem cu ea?

11 goluri din 17 aruncări. Alte patru pase decisive și trei pase care au dus către o aruncare de la șapte metri. Cristina Neagu, chiar și cu probleme la gleznă, pare de pe altă lume! Iar din acest motiv, România poate deveni chiar o pretendentă serioasă la o medalie la turneul final din decembrie. Lăudată de antrenorul Dragan Adzic după câștigarea finalei Ligii Campionilor, Neagu a fost golghetera competiției și a avut un sezon magistral, Bulatovic sau Cvijic numind-o public drept una dintre cele mai importante jucătoare de la Buducnost. Iar starul naționalei a arătat și în meciul cu Serbia de ce este o jucătoare completă. Aruncările sale de la 9-10 metri au țintuit pe linia porții goalkeeperii adverși, dar, mai ales, au pus în gardă apărarea sârbă. Tot Neagu a fost responsabilă și pentru prima detașare la șase goluri – când a marcat de trei ori între minutele 23 și 27. Iar când toți ochii sunt ațintiți pe ea, Neagu pare că joacă cel mai bun handbal. E suficientă o singură fentă sau o simulare de pătrundere, iar două-trei jucătoare adverse vin să închidă culoarul. O simplă pasă la pivot sau la o extremă venită în circulație rezolvă faza, iar România are parte de un gol facil. Față de mandatul lui Tadici, Neagu nu a pierdut din responsabilități, dar impresia e că managementul jucătoarei este mai bun, iar echipa gravitează în jurul ei mult mai bine.


Revenirea Oanei Manea a fost una de bun augur, cu patru goluri din patru aruncări. Foto: Marius Ionescu

  • În sfârșit, pivotul!

Argumentul de mai sus se bazează și pe comeback-ul Oanei Manea. Pivotul lui CSM București și-a revenit destul de greu după ruptura de ligamente pe care a suferit-o în urmă cu două sezoane, dar începe să ajungă la potențial maxim. În condițiile în care Neagu ar putea fi scoasă din joc de o defensivă mai puternică, pivotul devine un punct extrem de important în echipă, fiind greu de crezut că linia de 9 metri poate să suplinească workload-ul Cristinei. Iar Manea s-a achitat excelent de sarcini la Kraljevo, terminând meciul cu patru goluri din patru aruncări, un procentaj de 100%! Evident, a fost un singur meci, dar experiența fostei jucătoare de la Oltchim, cu zeci de meciuri internaționale și peste 150 de prezențe în națională este neprețuită, fiind superioară celei pe care o au Chintoan, Pintea sau Ciuciulete. După mulți ani, naționala ar putea avea din nou un pivot excelent, performanțele din perioada 2005-2010 fiind reușite și grație jocurilor excelente făcute de Stanca și Manea.


La 20 de ani, Dedu ar putea fi titularul României la Mondialul din Danemarca

  • Dedu, titulară la Mondial?

Victoria contra Serbiei a fost umbrită, însă, de accidentarea Paulei Ungureanu. A 13-a intervenție din meciul contra sârboaicelor a fost cu mare ghinion pentru Paula, o adevărată eroină între buturi, cu intervenții senzaționale și un procentaj de 40%. Din păcate, reacția Paulei după accidentare a fost teribilă și, deși diagnosticul nu va fi final până la un RMN, pare că e vorba despre o problemă serioasă la genunchi, posibil chiar ruptură de ligamente, accidentare pe care Paula a mai suferit-o chiar în 2010, la European, atunci când tricolorele au câștigat medalia de bronz. În acest caz, pare greu de crezut că Ungureanu va mai evolua în actualul an calendaristic, ceea ce prezintă o problemă serioasă pentru Ryde. E clar că Denisa Dedu și Ionica Munteanu vor fi doi dintre portarii deplasați în Danemarca, însă niciuna nu are experiența titularizării într-o astfel de competiție. La 20 de ani, Dedu e viitorul portar al naționalei, făcând parte din lot încă din 2011, de la Mondialul din Brazilia. Dar, deocamdată, Dedu nu a prins decât 54 de minute și 36 de secunde la trei turnee finale, iar în fazele superioare ale competiției, în momentele dificile, lipsa de experiență s-ar putea dovedi importantă. Până atunci, însă, Dedu a avut patru intervenții contra Serbiei, o infuzie de moral înaintea probabilei titularizări din meciul retur, de sâmbăta viitoare.

  • Joc bun în inferioritate

Un punct problematic în precedenții ani a fost modul în care România gestiona atât momentele în care se afla în superioritate, cât și pe cele în care era în inferioritate. Deocamdată, mandatul lui Ryde a început excelent! Cu excepția situației din final, când Serbia a marcat de două ori în urma eliminării Elizei Buceschi, tricolorele au evoluat excelent în inferioritate. La eliminarea Micăi Brădeanu din startul partidei, Vizitiu a marcat singurul gol din cele două minute de inferioritate. Iar la eliminarea Oanei Manea, din minutul 41, schema de atac a României a dus mingea la Nechita, în extremă, care a și marcat. Practic, în trei momente de inferioritate – unul chiar dublă inferioritate – România a avut un bilanț de 2-0, identic cu cel pe care l-a reușit în superioritate, la singura eliminare a sârboaicelor, când Radoslavljevic a fost trimisă pe bancă. Semn că fetele lui Ryde s-au concentrat, au fost o adevărată echipă și își doresc performanță. Un semn bun pentru Danemarca 2015!

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi se menţine pe 2, Marcel Ciolacu urmează să îşi dea demisia!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi se menţine pe 2, Marcel Ciolacu urmează să îşi…
Prima decizie luată de Gigi Becali după rezultatele alegerilor:
Prima decizie luată de Gigi Becali după rezultatele alegerilor: "I-am spus lui George. Să facem bine!"
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.514 de voturi peste Marcel Ciolacu
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.514 de voturi peste Marcel Ciolacu
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie? Răspunsul tranşant al lui Ion Ţiriac!
A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie? Răspunsul tranşant al lui Ion Ţiriac!
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×